Basic Make-up steps By Fairyna Sharina


Ramai orang tak suka make-up sebab leceh.. sebab tak reti.... sebab make-up pun tak cantik pun resultnye....

Sebelum dan selepas Make-up




Ok Fairyna share step step makeup yang boleh merubah muka.... Yang hidung kemek boleh tinggi, yang mata sepet boleh jadi besorrr...

1- cuci muka bersih2.
2- fix spray by MAC. tujuan untuk makeup tahan lama. lekat glowing glowing


3- apply moisturiser. untuk memastikan kulit lembap dan tidak kering, make up pun resultnye cantik moist.

4- Make-up base by sephora. letak dan sapu ke seluruh muka kecuali kelopak mata



5- Eyeshadow base by Urban Decay. memastikan eyeshadow tahan lama dan tak bercapuk akibat peluh dan minyak.

6- Liquid Foundation by Shu Uemura. 


7- Sapu ke seluruh muka dengan lembut dan arah yang betul. texture yang sangat halus, kulit kelihatan flawless.

8- Concealer by Maybeline. letak bawah mata dan kat tempat-tempat yang nak cover. Sapu dengan lembut dan rata. Kulit yang tak de masalah dengan jerawat atau jeragat, dark eye circle or parut2 jerawat  tak perlu color corector.


9- Letak Cream Concealear by Sephora ke tempat bulu kening yang tidak dikehendaki. Sapu rata sehingga bulu kening tidak kelihatan

10- Sikat bulu kening dengan kemas kemudian lukis kening dengan kaedah yang betul.


11- Eyeshadow by Elianto dan Maybeline dan Miss Rose. blend blend blend…. Nanti saya share pasal eyeshadow.


12- Eyeliner by Sephora.

13- Lentikkan bulu mata.

14- Mascara by Maybeline


15- Dolly eyelash. pastikan saiz panjang kelebaran bulu mata sesuai dgn mata kita. gunting kalo ade lebih, baru letak gam

16- Shading guna warna gelap, saya bentukkan pipi, dagu dan dahi menjadi shape muka yang saya nak.

~~~untuk pipi kelihatan pop up saya guna shimering bronze powder by sephora
~~~ untuk blusher, Sheer Shimer blusher by in2it code colour : 06 dan 04. I love this color.... its looks natural. Saya blend keduanya supaya kelihatan macam pipi dolly.... Dolly gitewwww
~~~~Highlighting compact powder by Sephora. Ini lah rahsia muka nampak glow shine shine. pakai
      secukup rasa jangan berlebihan kerana akan memberi effect yang tak neutral.


17- Shading kat hidung. biar hidung kelihatan tinggi. warna gelap kat kiri kanan. warna putih / highlight kat tengah.
18- Lipstic by Revlon colour code : 005 sugar frosting.
Last sekali jangan lupa spray lagik guna Fix Spray By MAC. Maka up tahan lama dan kelihatan neutral.



Semua bahan - bahan di atas hendak lah digaul secukup rasa sahaja. Blend blend blend dengan tenang dan lemah lembut. :D
Selamat mencuba…. Jom Cantik Cantik pagi raya. 

2 comments:

  1. Wah! Dah cantik dah page... Bila nk post pasal tutorial eyeshadow pulak? Buat videolah lg snang faham...

    ReplyDelete
  2. hahaha.. thanx lah cakap cantik ye... baru ade masa nak godak godek... video..??? maigadd speechless.... see how...

    ReplyDelete

Search This Blog

Powered by Blogger.

Rindu Setengah Mati

Follow Me